Χρειάζομαι Λογοθεραπεία για το παιδί μου;

Το παιδί σας μπορεί να τραυλίζει ή να λέει λάθος λέξεις. Τα θέματα ανάπτυξης του λόγου, όσο πρώτα κι αν είναι αξιολάτρευτα, είναι αρκετά για να ανησυχήσουν πολλούς γονείς. Φυσικά, όλοι οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να επικοινωνούν καλά, ώστε να μπορούν να πετύχουν στον πραγματικό κόσμο. Μπορεί να είναι δύσκολο να καθοριστεί εάν ένα παιδί χρειάζεται όντως λογοθεραπεια περιστερι ή εάν τα μοτίβα ομιλίας του θα αναπτυχθούν κανονικά αν δοθεί αρκετός χρόνος. Ωστόσο, η πλειονότητα των επαγγελματιών της παθολογίας του λόγου θα σας πουν ότι ορισμένες λανθασμένες προφορές ή προβλήματα ομιλίας είναι στην πραγματικότητα αρκετά συνηθισμένες μέχρι την ηλικία των έξι ή επτά.

Ενώ κανένας γονέας δεν θέλει το παιδί του να έχει χειρότερες επιδόσεις από τους συνομηλίκους του, η κατανόηση των συνηθισμένων μοτίβων ανάπτυξης του λόγου πιθανότατα θα καθαιρούσε τις ανησυχίες πολλών γονέων. Ακολουθεί ένας λεπτομερής οδηγός για την ανάπτυξη της ομιλίας των παιδιών που θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν το παιδί σας χρειάζεται επιπλέον έλεγχο πριν προτείνει θεραπεία ομιλίας.

Πριν από 1 έτος

Ενώ συχνά χρειάζεται ένας νέος ένα χρόνο για να αρχίσει να δημιουργεί λέξεις, εντούτοις χρησιμοποιεί τη φωνή του φυσικά για να εξερευνήσει και να αλληλεπιδράσει με το περιβάλλον του. Παρόλο που μπορεί να έχετε υποθέσει ότι το γουργουρητό και η φλυαρία των νεογνών ήταν απλώς μωρά, είναι στην πραγματικότητα μια ουσιαστική πτυχή της ανάπτυξής τους. Τα μωρά αρχίζουν να συνδυάζουν αυτούς τους φαινομενικά άσχετους ήχους στην ηλικία των εννέα μηνών σε μια προσπάθεια να μιμηθούν τις λέξεις που άκουσαν να χρησιμοποιούν οι γονείς τους. Για να μιλήσουν όπως η μαμά, ο μπαμπάς ή το μπισκότο, μπορεί να χρησιμοποιήσουν ακόμη και αρκετούς τόνους.

12- έως 18 μηνών

Η ομιλία των παιδιών θα πρέπει να αρχίσει να επεκτείνεται σε αυτή την ηλικία για να περιλαμβάνει μεγαλύτερη ποικιλία ήχων (ή γραμμάτων, αν προτιμάτε, όπως p, b, m, d και n). Αν και μπορεί να είναι απλά μηνύματα μιας ή δύο λέξεων, οι πλαστογραφίες των γονέων τους και άλλων μελών της οικογένειάς τους θα γίνουν επίσης πιο περίπλοκες. Συνήθως, αυτές οι λέξεις θα περιλαμβάνουν κυρίως ουσιαστικά, όπως “μπάλα” ή “παιχνίδι”. Τα παιδιά μπορεί να αρχίσουν να δείχνουν δείκτες ότι ακούν και κατανοούν βασικές οδηγίες.

ηλικίας 18 έως 24 ετών

Τα νήπια έχουν ένα λεξιλόγιο περίπου είκοσι λέξεων μέχρι την ηλικία των ενάμισι ετών και μέχρι τα δύο θα έχει αυξηθεί σε πενήντα ή περισσότερες. Τα παιδιά μπορεί ακόμη και να αρχίσουν να συνθέτουν πολύ βασικές προτάσεις σε αυτό το σημείο, όπως “αγελάδα λέει μουγκ.” Μπορούν να ακούσουν και να ακολουθήσουν εντολές για έως και δύο βήματα και συνήθως θα αρχίσουν να αναγνωρίζουν κοινά πράγματα στην πραγματική ζωή και στις εικόνες.

Εάν το παιδί σας δεν κάνει χειρονομίες, προτιμά τις χειρονομίες παρά τη φωνητική ή έχει προβλήματα μίμησης των θορύβων που κάνουν τα μέλη της οικογένειας πριν από την ηλικία των δύο ετών, μπορεί να νομίζετε ότι χρειάζεται λογοθεραπεια περιστερι.

2-3 Χρόνια

Οι γονείς συχνά σημειώνουν σημαντικές βελτιώσεις στην ομιλία των παιδιών τους μετά την ηλικία των δύο ετών, συμπεριλαμβανομένης της γρήγορης επέκτασης του λεξιλογίου και της τακτικής χρήσης προτάσεων τριών λέξεων ή περισσότερων. Τα παιδιά μπορεί ακόμη και να αρχίσουν να καταλαβαίνουν πλήρως περίπλοκες οδηγίες από την ηλικία των τριών ετών, όπως «βάλε το κάτω από το κρεβάτι σου». Επιπλέον, θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν επίθετα όπως τεράστιες, μικρές και θεμελιώδεις αποχρώσεις.

Εάν το παιδί σας εξακολουθεί να μιμείται ήχους και λέξεις αντί να τις παράγει μόνο του, να επαναλαμβάνει τις ίδιες λέξεις επανειλημμένα ή να είναι ασυνήθιστα δύσκολο να κατανοηθεί σε σύγκριση με τους συνομηλίκους του, ο παιδίατρός σας μπορεί να συμβουλεύσει τη δοκιμή σε αυτό το στάδιο.

Αρχικά, κλείστε ένα ραντεβού με τον τακτικό παιδίατρο του παιδιού σας εάν πιστεύετε ότι μπορεί να χρειαστεί υπηρεσίες λογοπαθολογίας. Μπορούν να προτείνουν προηγμένες δοκιμές ή θεραπεία και να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε εάν το παιδί σας είναι σε καλό δρόμο ή όχι σε σύγκριση με άλλα παιδιά της ηλικίας της.